Sos sałatkowy francuski vinaigrette doskonale komponuje się z lekkimi sałatkami na wiosnę i lato. Kompozycja oliwy z oliwek, octu winnego oraz musztardy z dodatkiem soli i pieprzu wydobywa oryginalny smak ze świeżych warzyw. Sałata polana sosem francuskim zachowuje kruchość i świeżość, a do tego wspaniale smakuje. To doskonała propozycja dla osób ceniących swój czas.
Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, kojarzy się z mistrzostwem smaku i aromatu. Wielbiciele kuchni francuskiej doceniają ją za dbałość o jakość i świeżość produktów oraz wspaniałe sosy. To właśnie we Francji narodził się wspaniały sos vinaigrette, lekki i doskonały, dedykowany głównie sałacie. Sałata w sosie vinaigrette jest doskonała dla osób dbających o linię ze względu na małą zawartość kaloryczną. Ponadto zawiera żelazo, witaminę C i jod, przyspieszający przemianę materii.