Soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, to świetna „baza” do przyrządzenia zdrowych i pełnowartościowych posiłków.
Polecana jest osobom aktywnym fizycznie, weganom i wegetarianom ze względu na obecność wysokowartościowego białka.
Soczewica jest bogata w kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo.
Regularnie spożywana obniża poziom złego cholesterolu, prawidłowo wpływa na pracę układu pokarmowego i wygląd skóry.
Soczewica żółta w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek i na długo zapewnia uczucie sytości. Dlatego chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie.
Żółta soczewica jest bardzo popularna w Indiach. Robi się z niej przysmaki na słodko, jak również powszechnie używa do sambarów i innych indyjskich przysmaków.
Nie wymaga wcześniejszego moczenia, ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu, dlatego doskonale nadaje się do zup, past kanapkowych, gulaszów, można ją również wykorzystać do przygotowania dań jednogarnkowych.