Przyprawa curry Prymat jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i intensywnym smaku, między innymi: imbiru, lubczyku, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Stosuje się ją najczęściej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj, a szczególnie z ryżu, nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękną, żółtą barwę.
Wśród indyjskich potraw króluje curry. To słowo ma dwa znaczenia. Z jednej strony to popularna w Indiach mieszanka przyprawowa, z drugiej jednak strony curry to wielka grupa potraw zawierająca w różnych stosunkach ilościowych i postaciach: goździki, cynamon, kurkumę, kolendrę, kminek, imbir i chili. Hinduscy kucharze sami przyrządzają mieszankę curry – jako proszek lub pastę – nadając w ten sposób poszczególnym potrawom indywidualny, niepowtarzalny smak i zapach. Do typowych indyjskich potraw należą „pula...