Składniki
ciasto makaronowe 72 % [semolina z PSZENICY twardej (Triticum durum), masa JAJOWA pasteryzowana* 19,4 %]; nadzienie serowe 28 % [bułka tarta (mąka PSZENNA, sól); mieszanka serów 24,6 % (ser topiony w proszku 20,5 % (MLEKO, SERWATKA z MLEKA, sól, enzymy), SER Pecorino Romano ChNP 2 % (MLEKO owcze, sól, podpuszczka), SER Grana Padano ChNP 2 % (MLEKO krowie, sól, podpuszczka, lizozym z białka JAJA kurzego)), margaryna (tłuszcz kokosowy, oleje roślinne: słonecznikowy, SOJOWY, rzepakowy, woda); SER Ricotta 8,2 % (MLEKO, SERWATKA z MLEKA, sól), sól, aromaty, przyprawy]. (*z jaj od kur z chowu ściółkowego)
OPIS
Produkt pasteryzowany, suszony.
Tortellini Novelle to małe pierożki z makaronowego ciasta jajecznego z nadzieniem serowym, które smakują wyśmienicie zarówno na gorąco w zupie, jak również na zimno jako składnik sałatek warzywnych, czy serowych.
Produkowane są we Włoszech z najwyższej jakości PSZENICY durum, oraz z jaj od kur z chowu ściółkowego. Nie zawierają oleju palmowego i konserwantów. To właśnie dzięki naturalnym składnikom tortellini Novelle jest tak smaczne. Produkt nie wymaga przetrzymywania w lodówce i gotuje się ok 14 minut w osolonej wodzie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Zagotować wodę z dodatkiem soli w proporcji 1,5 litra wody na 100 g tortellini.
2. Do gotującej wody wrzucać stopniowo tortellini, nie przerywając wrzenia.
3. Gotować 14 minut na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Po ugotowaniu tortellini odcedzić i podawać.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g przed ugotowaniem
Wartość energetyczna: 1594 kJ/378 kcal
Tłuszcz: 8,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,2 g
Węglowodany: 58 g
w tym cukry: 1,8 g
Błonnik: 4,8 g
Białko: 15 g
Sól: 2,0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać SOJĘ i gorczycę.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu.