Ser CHEDDAR należy do grupy serów dojrzewających typu twardego, produkowany jest z mleka pasteryzowanego. Podczas procesu produkcji sera CHEDDAR zastosowano charakterystyczny dla tego sera proces fermentacji masy serowej tzw. czedaryzację (ang. Cheddaring), połączony z dzieleniem masy serowej na bloki i ich przekładaniem, w celu ułatwienia ociekania oraz równomiernego ukwaszania i demineralizacji masy serowej, dzięki czemu uzyskuje się charakterystyczne cechy organoleptyczne dla tego typu sera.
Ser CHEDDAR charakteryzuje się zwięzłym, zwartym, plastycznym i jednolitym miąższem w całej masie, o konsystencji jakby woskowej, posiada smak i zapach czysty, kwaśny, ostry. Charakterystyczny również dla sera CHEDDAR jest brak oczek.
Składniki
Mleko, sól, kultury bakterii.
Adres podmiotu wprowadzającego do obrotu: spółdzielnia mleczarska mlekovita ulica i numer: ul.ludowa 122 kod pocztowy i miasto: 18-200 wysokie mazowieckie pl
Całkowity okres minimalnej trwałości (od daty produkcji): 60 dni (dzień)
Forma: W plastrach
Gatunek sera: Cheddar
Kraj pochodzenia głównego składnika: Polska
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Polska
Rodzaj mleka: Krowie
Smak: Łagodny, Wyrazisty
Temperatura przechowywania min - max: 2 - 10 °C
Typ sera: Holenderski
Zawartość netto: 150 g
Zawartość tłuszczu: Tłusty (sery podpuszczkowe) (zaw. tłuszczu 40%)
Seler i produkty pochodne: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Orzechy: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Cukry: 0 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 20 g
Wartość energetyczna kcal: 379 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 81 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1572 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 336 kJ
Wielkość porcji: 21,4 g
Zawartość białek: 25 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 5,4 g
Zawartość soli: 1,7 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,36 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 31 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 4,3 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 6,6 g
Zawartość węglowodanów: 0 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 0 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0 g
Witaminy i składniki mineralne
Wapń: 660 mg/100g