Jogurt naturalny typu greckiego różni się od zwykłego jogurtu przede wszystkim konsystencją i smakiem. Jest zdecydowanie gęstszy, kremowy i nieco bardziej kwaskowaty od tradycyjnego jogurtu naturalnego. I taki właśnie jest Jogurt Nadbużański 9 % , który zawiera także wiele cennych wartości odżywczych, a możliwości jego zastosowania w kuchni są właściwie nieograniczone.
Jogurt ten zawiera dużo cennego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Ten rodzaj jogurtu ma niższą zawartość laktozy niż jogurt naturalny. Ilość żywych kultur bakterii, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, także przewyższa ich zawartość w zwykłym jogurcie naturalnym.
Jednym z najistotniejszych składników odżywczych jogurtu typu greckiego jest tłuszcz. Jest on nie tylko nośnikiem smaku kremowego jogurtu, ale zawarte w nim witaminy – A, D, E, K – jako naturalnie występujące w jogurcie, są w pełni przyswajalne w procesie trawienia. Szczególnie istotną rolę odgrywa obecność witaminy D, dzięki kt...