Tusze z makreli uwędzone z surowca o masie 300-500 g, pozbawione głów,
wypatroszone, z pozostawionym pasem barkowym oraz z płetwami piersiowymi
(dopuszcza się tzw. cięcie z „daszkiem”). • ułożenie w kartonie wyłożonym
papierem pergaminowym/woskowym – jednolicie w całej partii wyrobu;
naprzemianlegle, częścią brzuszną do góry (lub dołu w zależności od zamówienia
kontrahenta), • brak zmian autolitycznych na płatach brzusznych oraz widocznych
uszkodzeń poza otworami po drutach wędzarniczych, • skóra błyszcząca o barwie
od słomkowej do ciemnobrunatnej, właściwa dla makreli, • mięso o barwie
właściwej dla makreli z charakterystycznymi ciemnymi przebarwieniami tkanki
mięsnej wzdłuż kręgosłupa i linii nabocznej.
Składniki: Makrela, sól
Filetowanie: Patroszone
Gatunek ryby: Makrela
Metoda produkcji: Złowione w morzu
Obszar połowu (FAO): Podobszar: Morze Irlandzkie, zachód Irlandii, Ławica Porcupine, wschodni i zachodni Kanał Angielski, Kanał Bristolski, północne i południowe Morze Celtyckie i południowo-zachodnia Irlandia – Wschód i Zachód (Podobszar VII), Podobszar: Rockall, północno-zachodnie wybrzeże Szkocji i Irlandii Północnej (Podobszar VI), Rajon: Morze Irlandzkie, Rejon: Południowo-zachodnia Irlandia - Wschód (Rejon VII j), Rejon: Południowo-zachodnia Irlandia - Zachód (Rejon VII k), Rejon: Północno-zachodnie wybrzeże Szkocji i Irlandii Północnej / Zachód Szkocji, Rejon: Zachód Irlandii
Produkt składa się z połączonych kawałków ryby: Nie
Produkt zmiennowagowy: Tak
Skóra: Ze skórą
Sposób przetworzenia: Wędzone
Sposób wędzenia: na ciepło
Stopień rozdrobnienia: tusza bez głowy
Waga szacunkowa: 250 - 350 g