Karkówka klasyczna to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw - między innymi: papryki słodkiej, kolendry, jałowca, rozmarynu oraz chili. Jest doskonała dla osób, które chcą odmienić smak dań z grilla. Dla takich osób proponujemy karkówkę, która po zamarynowaniu w przyprawie staje się wyjątkowo soczysta i krucha, a także nabiera apetycznej barwy. Trudno wyobrazić sobie więc coś lepszego na ciepłe, grillowe popołudnie.
Karkówka najlepiej smakuje, gdy wcześniej zamarynuje się ją - inaczej szybko wysycha, a tłuszcz, jakim jest przerośnięta jest łykowaty i trudny do pogryzienia. Aby tego uniknąć, polecamy przygotowanie marynaty z oliwy i przyprawy do karkówki. Za jej pomocą marynować możemy cały schab karkowy, który po upieczeniu kroimy i serwujemy. Przyprawą tą można też doprawić bitki ze schabu karkowego duszone w aromatycznym sosie. Karkówka klasyczna jest idealna nie tylko na grilla, ale również do mięsa pieczonego, smażonego i duszonego.