Pieprz czarny mielony Prymat jest przyprawą wszechstronnie stosowaną do mięs, zup, sosów, bulionów, marynat, a także serów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Czarny pieprz mielony Prymat powinien być dodawany na końcu przygotowywania potrawy. Pieprz czarny mielony jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych, do potraw z białego i żółtego sera. Podnosi walory smakowe przygotowywanych, szczególnie faszerowanych jaj. Jest doskonały do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich dań, które przyprawia się imbirem. Idealnie pasuje także do ryb.